Tvoření jako hromosvod

Tenhle rozhovor na Clubhousu se jmenoval Agility Dragon. Hostem byla byla Lucie Dědková, podnikatelská mentorka. Ale nejen to – je to žena, která neztrácí čas a narodila se s šestým smyslem pro obchod, prodej, marketing a všechny ty věci, o kterých já před rokem neměla ani nejmenší tušení.

Někdy na podzim jsem měla s Lucií konzultaci. Dneska vím, že s nimi tenkrát začínala, ale mně to tak nepřipadalo. Prostě talent. Každopádně mě její energie tak dostala, že jsem se z toho pak pár dní vzpamatovávala.

A před rozhovorem na Clubhousu jsem si chtěla dát panáka. Nakonec to byla čokoláda naštěstí to stačilo.

Zase ty děti

Není moc podnikatelských příběhů žen, ve kterých by změnu neiniciovaly děti. Jejich přítomnost změní nejen naše časové a vůbec aktivní možnosti, ale leckdy zamávají i hodnotami, plány a představami. Lucie se pustila do tvoření aktivit pro svou dceru, objevila Canvu a najednou svoje tvoření prodávala.

Pro Evinku

Prodávala PDF aktivity nejprve v jiných skupinách, potom vytvořila svou. A postupně vznikl web a cestou přibrala další ženy, které mají skvělé nápady, realizují je a díky Lucii je mohou i nabízet dál. Umožňuje tak ženám, které nemají její odvahu a pověstný tah na branku, ukazovat a prodávat svou práci. 

Navíc zpřístupnila mnohdy parádní nápady za pár korun mnoha dalším rodinám, které hledají aktivity pro různě staré děti nebo i pro celou rodinu třeba na cesty. A to všechno zvládla během pár měsíců.

Agility Dragon

Naše talenty jsou různé. A v rozhovoru s Lucií mi došlo, že se nedají nikdy úplně potlačit. Ať děláme cokoliv, ony se ukazují. Někde víc, někde méně, ale nezáleží na oboru, který děláme, jen na tom, jak v něm talent využijeme. 

Na oboru záleží v úplně jiném případě – když opravdu chceme dělat přesně to, co nás baví. Lucie je vystudovaná farmaceutka. Ale i v lékárně dělala obchod. Tvoří a tvorbu bytostně potřebuje – ale i tam dělá obchod. A teď se vrhla na marketing, kde se vyloženě našla a dělá… obchod. 

Co se mi u ní ale líbí nejvíc je skutečná snaha pomáhat dalším. Radou, sdílením i svou placenou nabídkou.

Chlubení nebo sebehodnota?

Nejen u ní jsem se naučila, že sdílet úspěchy není nutně chlubení. Je to leckdy odhalené know-how, zkušenost a povzbuzení. Lucie navíc sdílí i svoje ne-úspěchy a to je přeci pravá práce s chybou! (Kterou tak naše školství nesnáší.) Mimoto v rozhovoru padlo, že mnoho žen, které nabízely svou PDF tvorbu Evince, si za velkou kvalitu říkaly velice malou cenu. Strašně se podceňujeme!

A za sebe mohu říct, že právě až naše děti otevírají naplno otázky naší sebe-hodnoty a sebe-důvěry, vyskáčou nám naše osobní bloky a traumátka. A je moc dobře, když se (třeba na terapii) pustíme do jejich odstraňování. Lucie to tak dělá. A já taky. I když asi o dost pomaleji :-)))).

Žena sršící nápady a tvoření jako hromosvod

Ptala jsem se Lucie, jak to vypadá, když z ní ty nápady srší. Otázku otočila. Protože ona má problém, aby nesršely. Vědomě se učí pracovat na zklidnění, uzemnění se.
V tom jí prý pomáhá právě tvoření. Koncentruje se na to podstatné, vyklidní se… 

Prý by jí pomohla i nějaká ta dávka perfekcionismu, protože agility nastavení ji nutí jít někdy i do nedomyšlených věcí. Vítá v tomhle smyslu i spolupráci s opačnou povahou, která pomáhá její nedostatky (rozuměj, přetlak nápadů a obrovskou akceschopnost) korigovat.


Mimochodem, Cambridge Dictionary mluví o agility jako o schopnosti myslet rychle a jasně, o čilosti, hbitosti a reakceschopnosti. Málokdy se mi někdo z lidí popisoval tak snadno!

Inspiraci pro tvoření pro děti nachází Lucie ve všem. Okamžitě jí zvoní v hlavě zvonečky, jak by šlo něco udělat. Nebo vylepšit třeba u druhých. A právě tuhle zkušenost a dar zužitkovává ve svém mentoringu. Pokud máte pocit, že stojíte na místě, tak za 30 minut s Lucií nebudete vědět, kam dřív – v dobrém smyslu slova.

Delegování

Bez delegování by byla Lucie v kleci. Nemůžete zvládat tolik nápadů bez pomoci. To je další, velmi zásadní lekce, kterou si můžete od ní odnést. Říct o pomoc. Bude vás to stát pár stovek, ale vy budete mít volné ruce a čas dělat to podstatné a to, co umíte. Bez takové pomoci doslova za pětistovku bych dneska nepsala tenhle článek, protože by mě totálně rozladily a odradily technikálie kolem webu a mailingu.

I nabídka pro další tvůrce PDF aktivit pro děti je takovou delegovací strategií. Víc lidí = pestřejší obsah a nabídka = projekt je stále zajímavý a roste = lze financovat jeho chod = prospěch mají všechny zúčastněné strany. Všechny: Lucie, její pomocníci, její tvůrci a jejich zákazníci. Win-win.

Pokud nechcete přicházet o mé nové články a ještě k tomu dostat nějaké ty zajímavosti navíc, zapište se k odběru občasníku zrůznýchsoudků nebo sledujte můj LinkedIn.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *