Lenost nebo kreativní minimalismus?

Válení se.

Další z mých rozhovorů zruznychsoudku na Clubhousu hostil brandovou grafičku VenAvenir.
Minimalismus – v současné době se tohle slovo skloňuje všude možně. 

Zato o lenosti se mluví málo!
A my jsme si oba termíny vypůjčily pro rozhovor o kreativitě:-).

Lenost

VenAvenir je vytížená žena – vedle své práce má i tři malé děti. A velký smysl pro humor.

Když jsme se bavily o tom, co je lenost, tak jsme došly k tomu, že to klidně může být tvůrčí princip a parádní povzbuzení pro kreativitu.

Ale jen za jedné podmínky: Že máme k lenosti tu správnou motivaci!

Je to boj.

Co nás motivuje být líní?

Velmi často je to prostě fakt, že v práci, kterou děláme, nevidíme smysl. Neznamená to, že nás nebaví. Protože když nás jenom něco nebaví, ale víme, k čemu to je a že to potřebujeme udělat, tak to uděláme. 

Naopak máme-li z nějakého důvodu pocit, že ta práce je zhola zbytečná… kde vzít jakou motivaci pro její splnění?

A pokud nás práce nebaví nebo nám připadá, že daný pracovní postup je nefunkční, ale výsledku se dobrat chceme, nastupuje právě ona kreativní lenost.

Myslitel… asi. Nebo taky ne.

Lenost jako lakmusový papírek

Jsme-li líní, je tedy dobré se ptát, co nás k tomu vede. 

LENOST A: Když jsme líní, prokrastinujeme. Neodpočíváme, nene. Prokrastinujeme. Někdy si můžeme zahálku v klidu dovolit, jindy ne. A tam pak velmi dobře cítíme rozdíl v tom, jaká lenost nás to napadla. Zoufale to nechci dělat, protože je to stejně k ničemu! Nedává to smysl! Totální ztráta času!

LENOST B: Ona dobrá lenost nás často dovede k nápaditým, novým řešením.

Nechceme se s tím prostě babrat víc, než musíme. Leckdy ještě vedle té lenosti fungují jako motivace třeba ty tři děti, ale stejně…

Akce!

Jakmile se pustíme do kreativní činnosti iniciované naší leností, něco se stane. Lenost překonáme.

Jsou k tomu zapotřebí tři věci:

  1. Mít kvalitu na 1. místě. Už jsme si řekli, že v tomto případě nám práce nám dává smysl. Takže ji chceme odvést dobře, kvalitně.
  2. Baví nás to. Ano, je to tu opět – dává nám to smysl a dává nám ho i hledání nového řešení.
  3. Závazek – ať už vůči druhým nebo i nám smotným. Stane se, že jsme líní skutečně nepřekonatelně, a to i přesto, že se nám něco zdá smysluplné. Leckdy se prostě ne a ne dokopat do práce. Tady pomůže veřejný závazek. Vytvořit očekávání. Nechceme se přeci shodit tím, že ho nedodržíme.
Někdy do akce prostě musíme.

Lenost jako kreativní minimalismus

Pokud jde o takovouhle motivující lenost, je celkem jisté, že hledáme cestu malého odporu. Snažíme se být co nejkreativnější právě proto, abychom se nemuseli předřít a přesto odvedli kvalitní práci! Kreativní minimalismus. Minimalistický marketing. Minimalismus v bydlení, v úklidu. Vše to se snaží o co největší a nejlepší efekt za co nejmenší investice energie.

Dovolím si použít trošku silnější výraz – kreativitu podporující, vědomě přijatá a aktivně uchopená lenost přispívá k debordelizaci pracovních postupů.

Minimalismus

Už jsem uvedla několik příkladů oblastí, kde aktuálně minimalismus boduje.Můj host, VenAvenir, ji jako člověk z výtvarné oblasti doporučuje i tam.

Papír a tužka. Nejrychlejší, kdekoliv dostupné. Prý dostali takovou radu už na škole, na prestižní škole. Některé osvědčené postupy není třeba měnit, ani když se zdají být letité.

Nedokonalost

Taková malá  velká lekce nakonec – souvisí s poslední větou předchozího odstavce. Inovace za každou cenu nemusí vést k cíli. Snaha obejít některé kroky z lenosti se nemusí vyplatit.

Ověřovat je nicméně v pořádku. Ale člověk se musí připravit na to, že někdy narazí, na nic lepšího nepřijde a pak se s pokorně vrátí k dosavadním ověřeným postupům.

A ta nedokonalost – tak ta je úplně v pořádku. I nedokonalé věci mohou být kvalitní a dokonce velmi působivé a osobité. Takže dokonalost není cíl. Je to jedna z věcí, kterou nás učí naše děti: Některé nedokonalé věci jsou jednoduše geniální!

Možná právě tak vypadala první skica slavného Sydney Opera House.

Použité obrázky jsou dětské kresby z našich rodin. Děti, jejich přítomnost a jejich tvoření, jsou nedílnou součástí našich… všeho. Tak je nešlo vynechat ani tady.

Pokud nechcete přicházet o mé nové články a ještě k tomu dostat nějaké ty zajímavosti navíc, zapište se k odběru občasníku zrůznýchsoudků nebo sledujte můj LinkedIn.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *