Tipy na prázdninové smysluplné čtení z různých soudků

Nápad přišel poměrně spontánně. Na LinkedIn neuvádím svou instagramovou sérii Jedna věta, kdy prostě z knížek, které zrovna procházím, přečtu jednu větu a tak nějak ji rychle shrnu, okomentuji, doporučím knížku…

Tip #1

vnímavý vypavěč

A teď se objevila kniha, kterou bych chtěla citovat tak ob stránku a došlo mi, že je to vlastně docela dobrý tip pro přemýšlivého čtenáře na léto. Není to zásadně náročná literatura, ale je kvalitní. Co je to?

Olga Tokarzcuková, polská autorka a také nobelistka, napsala knihu s názvem Vnímavý vypravěč. Knihu nemám ještě dočtenou, protože kupodivu v čekárnách u lékaře jsem nečekala dostatečně dlouho. Ale nepochybuji o tom, že kvalita obsahu nebude ztrácet.

Jde o soubor úvah nebo zamýšlení se nad různými tématy života, světa… a vůbec.

Autorka jakožto sama spisovatelka odkrývá svůj vnitřní svět, své myšlenky a vlastně to, z jaké pozice vzniká (její) literatura. 

Ptaní se po tom, co je to literatura, je vlastně idee fixe, která je v různých podobách – někdy víc na pozadí, někdy explicitně – přítomná v celé knize.

Krásně se to čte, souhlasit nemusíte se vším, ale je to prostě takové to moudré čtení, které občas zasáhne dost hluboko, ale zas nejitří pocity tak moc, aby to sluníčko neurovnalo. Ovšem myšlenky zůstanou.

Tip #2

Meik Wiking je dánský autor, který se dlouhodobě zabývá tématem štěstí. Obyčejného lidského štěstí. Napsal několik bestsellerů jako např. Hygge, ale já má pro vás tip na jinou knihu. Umění vytvářet vzpomínky: Jak si užít a zapamatovat šťastné okamžiky.

Byla jsem zprvu poměrně skeptická. Ale knížku jsem si kupovala proto, že mne zajímal vztah smyslů a vzpomínek a našeho vnitřního pocitu z… ze života. A ono je to přesně o tom.

Navíc mohu s klidnou myslí říci, že to není nijak hloupé nebo povrchní, je to krásně přeložená i typograficky vybavená kniha, která se příjemně čte a rozhodně ji doporučuji všem, kdo chtějí přes léto (nebo kdykoliv jindy) doplnit dobrou náladu.

A navíc dostat tipy na to, jak si vytvářet příjemný životapocit.

Tip #3

Máte v plánu v létě přeci jen častěji vyrazit do přírody? Vezměte s sebou stejnojmennou publikaci, kreativní deník Do přírody: Od displejů k vědomému propojení se svým okolím od autorek A. Freyové a A. Tottonové.

Za mne je to široko daleko nejlepší deník s nápady na to, co můžete v přírodě vnímat, najít, jak se lépe na sebe i na okolí napojit, co zapomenutého osvěžit – a je to opravdu příjemné, hravé, smysluplné. Zaujme i ty z vás, kdo jinak mindfulness moc v oblibě nemáte.

Co stránka, to skvělý, jednoduchý a hravý nápad, vezměte tužku, knížku, pití a jděte. A občas na pařezu něco z toho zkuste. Opravdu povedená publikace, neklouže po povrchu a přitom nabízí neskutečně schůdná a příjemná cvičení. Pro vaše smysly, hlavu, tělo a mysl. 

Tip #4

Na závěr jsem si nechala něco nejméně známého, ale za mne o to objevnějšího. Znáte jméno Moshé Feldenkrais? Pokud ne, tak moje chyba, málo o něm píšu. 

Aktuálně je známá tzv. Feldenkraisova metoda. Specifický přístup k našemu tělu i mysli, velmi komplexní, pomáhá na mnoho obtíží. Sama jsem byla účastník na 2 celodenních seminářích a, jak se dnes říká, mazec.

Nejen, že jsem si ověřila, co dokáže moc představivosti, ale poprvé jsem opravdu zažila pocit mindful. A přitom o tom se třeba vůbec v rámci tohoto přístupu nemluví. P. S. Pražáci mají výhodu, ale už bývají dostupné i online lekce. Vřele doporučuji.

Tomuto přístupu se věnoval i můj kolega klavírista a principy zapojoval do své výuky, nutno říci, že úspěšně. Umělci všeho druhu (zpěváci, hudebníci, divadelníci…) mají s Feldenkraisem stejně dobrou zkušenosti, jako ti s dětskou obrnou, poúrazových stavech, s úzkostmi…

No, a autor tohoto přístupu napsal knihu Silné já: návod ke spontánnosti. Možná bychom tam dnes spíš napsali k autentičnosti. Ale ona ta spontánnost není od věci.

Každopádně jde opět o velmi čtivý materál, moudrý, zajímavý, žádné ‚‚ezo‘‘, ale fyzika, neurologie, psychologie a životní praxe. A mnohem víc. 

Nejlepší a nejméně známá seberozvojová kniha na trhu. Kdo jí dáte šanci, napište mi potom prosím své dojmy!

A tímto vám přeji krásné léto, ať vám vyjde podle představ a kdybyste náhodou byli 27. 7. v Brně, můžete zajít ke mně na živý workshop Bystré oko živě do Lužáneckého parku (v případě deště do nějaké fajn brněnské kavárny!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *