sumi paint 2

🎈4týdenní online kurz

Poznejte japonskou estetiku wabi-sabi a podpořte s ní svou vnímavost

🎈Kurz, ve kterém dopřejete potravu vaší mysli, duši i tvořivému já!

13. 10. - 10. 11. 2024

japonská estetika, Japonsko, wabi-sabi
Wabi-sabi se někdy nazývá krásou nedokonalosti. Filozofií pro vnímavé.
Je to ovšem komplexní vidění světa a života v jeho každodennosti a přece s obrovskou dávkou poetiky. S jeho radostmi i starostmi a přesto v něm převažuje schopnost nechávat se neustále okouzlovat.

Pokud vás tohle láká, jste v tom se mnou!

Wabi-sabi osloví lidi s hlavou v oblacích, ale s nohama na zemi. Nebo ty, kteří touží mít právě takovou kreativní a životní rovnováhu a rádi vyhledávají přístupy, které přesně tohle umožňují.
Jste to vy?

1590 Kč

📌Tušíte, že jemnější a přemýšlivější dynamika japonských přístupů vás láká?

📌Jste tvůrci tvořiví, máte otevřenou mysl a rádi potkáváte nové impulzy?

📌Možná si naopak vaše múza bere dovolenou nebo jen máte pocit, že nenosí tu pravou inspiraci?

📌Tvůrci sice nejste, ale jste citliví a rádi se rozvíjíte?

📌Nadchne vás, když věnujete čas tomu, kde dostane čerstvou potravu hlava i duše?

📌Je vám blízký přístup tzv. slow living nebo rustikální minimalismus?

A PŘESTO NEZNÁTE WABI-SABI?

TAK TO SE VÁM NEJSPÍŠ BUDE V KURZU LÍBIT!

sumi paint 3

Naučte se se mnou:

🔴Vidět dosud přehlížené věci a poetiku kolem sebe a těžit z nich.

🔴Praktické tipy, jak opravdu jednoduše shromažďovat novou inspiraci a množit ji.

🔴Jak vypadá vnímavost ve wabi-sabi a jaké jsou její výhody oproti jiným přístupům.

🔴Co znamená autenticita ve wabi-sabi a jak může vypadat tvůrčí proces inspirovaný wabi-sabi.

🔴Nebo jaké podobné ‚‚západní‘‘ koncepty můžete potkat a využít.

🔴Těšit se můžete na ukázky z literatury, řemesel i z všedního života.

🔻To mne láká a jdu se rovnou zapsat🔻

‚‚Wabi-sabi znamená našlapovat po zemi zlehka a vědět,
jak ocenit vše, s čím se kdy člověk setká.‘‘ (L. Koren)

Co vás čeká?

🎈13. 10. 2024 otevřeme oficiálně brány živým úvodním videosetkáním a 10. 11. 2024 kurz i stejně uzavřeme.

🎈Kurz bude probíhat ve facebookové skupině, hlavní informace vám budou chodit i e-mailem.

🎈V kurzu můžete počítat s mojí stálou podporou a je jen na vás, zda projdete úplný základ nebo využijete plný potenciál obsahu.

🎈Součástí kurzu je praktický úkol-projekt, který vzniká postupně, po jednoduchých krocích v průběhu kurzu. Na konci vám tak zůstane hmatatelný záznam vaší čtyřtýdenní cesty. Tuto praktickou část jsem pro vás konzultovala se zkušenou výtvarnicí a pedagožkou.

Bonus č. 1

🎈Zdarma ke kurzu dostanete e-book Vnímat wabi-sabi: 3+1 základní kapitoly k wabi-sabi.

Bonus č. 2

japonská inspirace

Pro koho to je? Proč vám bude kurz prospěšný?

🍚Wabi-sabi zaujme každého, kdo chce podpořit svou kreativitu, potřebuje odblokovat inspirační zdroje, pročistit si hlavu nebo jen hledá nové možnosti, jak se svou citlivostí, vnímavostí či tvořivostí pracovat.

🍚Wabi-sabi má obrovský seberozvojový potenciál a je skvělý pomocník i pro ty, kdo se věnují mindfulness, upcyklaci, přírodním zdrojům, tvůrčím aktivitám, kreativnímu a alternativnímu vzdělávání atp. Nejde nicméně o ryze intuitivní přístup, wabi-sabi má určitý filozofický rámec, který je velmi přirozený a… člověčí.

🍚Celkově podpoříme naši všímavost a estetickou citlivost. Zejména jejich základy, bez kterých všechno ostatní stojí jen na vratkých nohách.

🍚Příjemným vedlejším efektem bude hlubší seznámení se s konceptem wabi-sabi a jeho vztahem k ‚‚západní‘‘ estetice všedního dne – zvýšíte tak své znalostní a odborné kompetence. Pokud jste tvůrci, může vám to pomoci například v tom, jak lépe mluvit o svých produktech a své autenticitě.

‚‚Wabi sabi klade důraz na rozvoj vlastní vnitřní kultury, která se projevuje skrytě a v soukromí.‘‘ (Ch. A. Weidner)

FAQ

❓ MÁM MÁLO ČASU, KOLIK MI HO KURZ ZABERE?

Časová investice bude v maximální míře ve vaší režii, ale pár desítek minut týdně to chce. Obsah bude označený jako základní a doplňující a bude jen na vás, kolik toho budete chtít zvládnout. Doporučuji procházet alespoň základním obsahem v reálném čase, vejít byste se měli do 1,5 hodiny týdně, což je spíš maximální hranice, minimální tipuji kolem 40, 50 minut týdně. Věnujete si je?

❓ CO BUDU POTŘEBOVAT?

Pro kurz nepotřebujete žádné zvláštní dovednosti, znalosti nebo schopnosti. Budete potřebovat pouze svůj mobilní telefon, tužku a papír. A možná lepidlo :-).

❓ JAK KURZ PROBÍHÁ?

Každý týden má svoje hlavní téma, hlavní obsah ve formě videa či audia (audio podoba většinou stačí), jednoduchý kreativní úkol (díky kterému budete mít na konci kurzu i hmatatelný výsledek), rozšiřující obsah (někdy také anglicky, ale není pro průchod zásadní a mám pro vás české shrnutí) a doplňující obsah, kde najdete hlavně konkrétní smyslovou podobu toho, o čem budeme zrovna mluvit, nejen v japonské kultuře.

Dotkneme se literatury, keramiky, malby, hudby, ale i obyčejné všednodennosti a každodenního života. Nic z toho nemusíte umět ani znát!

❓ CO BUDU UMĚT NA KONCI KURZU?

Budete schopni zachytit mnohem jemnější estetické podněty. Poznáte jiné formy poetiky než jsme běžně zvyklí a velmi pravděpodobně se stanou i jednou z vašich inspirací. Budete vědět, co wabi-sabi nabízí a kde a jak se projevuje. Budete schopni si najít svůj způsob, jak jej začlenit do vašeho každodenního života, i když žijete na opačné straně zeměkoule. Díky praktickému výsledku si velmi snadno na podstatné věci o wabi-sabi vzpomenete – budete mít něco jako kreativní formu poznámek!

❓ CO KDYŽ MI DO TERMÍNU NĚCO VLEZE?

Stát se samozřejmě může cokoliv :-). Veškerý obsah bude dostupný ještě 2 týdny po skončení kurzu. Budete tam stále mít mou podporu! Zároveň vám zůstanou v e-mailech veřejně dostupné materiály a určitě nezapomeňte na slíbené bonusy, které vám také zůstávají!

Kdo vás kurzem provede?

rozostř pozadí

Jmenuji se Petra Zmeškalová a od střední školy se zajímám o polyestetickou výchovu a další podobné vzdělávací koncepty. Až po studiích (mimo jiné Estetické výchovy pro střední školy) jsem objevila tzv. everyday aesthetics – estetiku všedního dne. 

O pár let později s mými dětmi jsem našla poslední střípek potřebný do skládačky vlastního pojetí estetického vzdělávání – totiž to, že začít se musí u kvality smyslového vnímání.

Obloukem jsem se tak vrátila k japonskému konceptu wabi-sabi, který jsem znala z dřívějších dob, kdy jsme nejeden večer trávili s přáteli v čajovnách, a dost možná ještě dřív :-).

Wabi-sabi obsahuje všechno potřebné pro to, abychom zůstali přirozeně vnímaví k životu, svému okolí, kráse i jiným estetickým kvalitám, které dělají naše žití plným. I proto vzniká tento kurz, jehož součástí můžete být i vy!

🎈Co říkají první absolventi?

Já jsem [odrazy] dlouho neviděla! Až kurz Petry Nimui o wabi-sabi, mě naučil koukat se tak, abych viděla odrazy. Otevřelo mi to úplně nový svět.
Kurz je zastavením v uspěchaném dni, učí nás dívat se pozorně kolem sebe, všímat si detailů, maličkostí, podporuje rozvoj fantazie a kreativity.
japonská estetika, Japonsko, wabi-sabi
M.M.
účastnice pilotního běhu kurzu k wabi-sabi
Chvíli mi trvalo než jsem se zorientovala v posloupnosti přízpěvků, ale pak už to bylo jednoduché. Líbí se mi, že byly označené příspěvky podle důležitosti, takže podle svého volného času jsem prošla buď nezbytné nebo jsem něco přidala. Nejvíc mě bavilo plnit drobné úkoly, jako tématické focení nebo psaní haiku. Bylo to příjemné zpestření, možnost podívat se kolem sebe estetikou Wabi Sabi a dozvědět se mnohé o japonském vnímání krásy.
Kurz byl veden srozumitelně, poskytoval nové pohledy na svět a nabízel spoustu doplňkového obsahu a mnoho souvisejících tipů, videí a odkazů na weby nebo profily na sítích. Wabi-sabi je komplexní téma a kurz se snaží dotknout různých oblastí tohoto tématu. Kurz bych doporučila lidem, kteří chtějí objevit nový pohled na vnímání a žití v přítomnosti a zajímají se o nové inspirace. Též bych kurz doporučila lidem, kteří se zajímají o japonskou kulturu a chtějí si rozšířit obzory i o toto téma vnímání okolního světa, které právě z japonské mentality vychází.
japonská estetika, Japonsko, wabi-sabi
J.K.
účastnice pilotního běhu kurzu k wabi-sabi
sumi paint 2

Jaké mají se mnou zkušenosti účastnici mých dalších kurzu?

Dneska opět krásné a zajímavé. Musím se smát sama sobě. Žádný kurz jsem si teď nechtěla kupovat a už vůbec ne něco, co nepotřebuju. Nelituju ničeho a krásně si to užívám. Nevím, jestli to k něčemu využiju, ale velmi mě to baví. (reference na kurz Zamiluj se do zvuku)
Alena Vorlíčková
spisovatelka a lektorka tvůrčího psaní
Prošla jsem Vaším kurzem a jsem nadšená! Hodně jste mě tím, co předáváte, nadchla a už jen po tomto kurzu se na věci budu rozhodně dívat jinak!🙂 Opravdu skvělá myšlenka, jak se naučit opravdu vidět a ne jen vidět. Líbí se mi taky, jak věci shrnujete, opakujte vyzdvihujete… Pomáhalo mi to si zvědomovat, co mi vlastně vaše texty přináší a lépe je fixovat. Opravdu mě nadchla myšlenka, kterou předáváte - jak se naučit vidět dál. Je to něco, co má širokou cílovou skupinu - jak pro lidi tíhnoucí k umění, tak pro ty, kteří se umění tolik nevěnují. Děkuju vám za možnost nahlédnout a naučit se něco nového. Po tomto kurzu odcházím s pocitem, že se těším, až vypíšete další 🙂.
(reference na kurz Bystré oko)
Marie Servítová
spoluzakladatelka a šiřitelka v projektu Výtvarná laboratoř
Petra je fascinující průvodkyní světem zvuku, barev a estetiky. V mém životě osvěžila zaměření právě na tyto oblasti, které máme tendenci odsunovat na třetí kolej, ale přitom jsou tolik obohacující, pokud jim dáme v našem životě prostor.
(reference na kurz Zamiluj se do zvuku)
Petra Holubová
kvantově-regresní terapeutka a Průvodkyně na Cestě k lepšímu životu
V uplynulých jsem jsem prošla kurzem Bystré oko. Děkuji Petře za zajímavý náhled na svět kolem. Kurz mi přinesl možnost zpomalit, zaměřit pozornost na detail, zamyslet se nad viděným. Ráda doporučuji. (reference na kurz Bystré oko)
Jana Svobodová
mentorka pro podnikatelky ve službách